keje part time

in my last post, ade citer psl kje part time kan..i was a waitress at sushi king ampang point. mase tu pas abes spm. kire berhingus lagi ar..zaman yg tak pandai lagi shopping2 ni,tak pandai nk abeskan duit.kirenye tak pyh pun nk kje2 ni tp maybe sbb cam da jadi cam tradisi lak,pas spm je diorg sebok2 nk crk kje.so,ikut je la..

nak jadikan citer,pas walk-in interview(cewah) kat sushi king tu,dpt la plak kje nye..die tny,sanggup tak nk kje kt ctu..nnti ade yg da kje pastu nk benti la hape..maka,jwpnnye sudah tentulah..snggup encikkk..tade hal nye.heheh.. i was with farah ms tu..igt kan ade die,ok la buleh g kje sesame,blk sesame..skali die bg ikut shift lain2. itu adalah salah satu sebab nape tak enjoy kt ctu. ye ar..da la 1st time kje nih,tade kwn lak..terpakse berdikari.ewah..i was given day shift,farah amik night shift. 1st day kje da rase azab dah. if im not mistaken, i started at 930am and ended at 5pm. lame tau. kje tak duduk2.al maklum la,rmi customer nk mkn sushi. mmg mcm nk patah kaki ni. kurus gile ah kaki tahap yg buleh dibanggekan. tak penah2 mengerah tenaga keje cmtu.tp yg pentng tak bape enjoy.

ade la dpt dlm bape kali ntah same shift ngn farah. tingat 1 ari tu farah demam.so,kne replace die.maka kje la from 930 smp kedai tutop kul1030. mmg lembik ah sbb pas mgrib tu peak hour.org tak benti2 dtg.penat dowh. sejak tu mmg byk ari la amik double shift.kje dr pg smp mlm membanting tulang..heh.dlm byk2 ari,ade 1 ari je dpt bwk blk sushi free.kedetut..sedap ah tapi.huhu.

bnde yg takleh lupe ade manusie keji tipu ms nk bayar.sy lah yg bertnggungjwb mengire pinggan2 sushi yg kapel ni mkn. byk gile tau bertingkat2.ade sushi yg die amik tu ade plastic cover. mase die pggil nk kire tu da kuang aja..pastu mase tgh kire,mcm syak die nk sorok2/cover2  pinggan. pastu muke die pon pandang as if sy ni budak melayu hinugsan tul la rendah darjat nye kje jadik waitress kire pinggan org mkn.heh.tp mase tu mmg tak dpt nk bt ape,jz dpt kire pinggan yg ade dpn mate je..tu pun mmg bertimbun dah.ntah nape tgn ni tak tergerak nk cek pinggan yg cam tercover oleh die tu. sbb ape?? sbb die garang.hahah.siyes..die mmg garang since sy amik order die..garang plus kuang aja sket ah cine tu plus kerek.geram sbb igt lagi cane muke die.muke jahat.pas kire tu,die amik bil yg sy bg ngn muke jahat die tu as if die berkate yeah..bodo punye budak tak reti kire.sbaik saje die blah,at that moment, i knew he’s cheating. maka,sy pun cek la blk pinggan2 die..mmg tepat skali! die sorok pinggan die mkn ngn plastic cover tadi.bongok tul..(sape yg bongok skrg ni??) mmg patut la muke die cam jahat je tadi sbb sy gagal menghalang perbuatannya yg ta bermoral tu. smp skrg…”mmg tak halal la mknn kau!” at the same time,rase bodoh plus bersalah sbb berlaku naive.huhu.sian sushi king mengalami kerugian yg dirahsiakan pd hari itu.huhu..

sbnanye,sy mmg tak suke pun kje melayan2 org mkn nih..rase menyampah sbb terpakse bermanis mulot ngn customer tny nk mkn ape..minum ape cik?ade pape lagi cik?dan sebagainye..paling menyampah nk senyum kerana terpakse. nk layan kasar2 kang,tak elok plak..that’s not me either.maka,berpura2 lah sy menjadi waitress yg baik sepjg 3 mggi kat ctu w/pun pdhal..dah tak tahan dah ni..bile nk quit ni??blk umh da stat terpk2 tiap2 mlm,nk quit ke tak nak..nk quit ke tak nak..heh.

tp ade satu atok japanese nih baik sgt..lupe nk bg die ocha(teh jepun tu)..tp die tak mrh pon..sian die..dahaga tggu air.haha..gomene!cool je die..

sy ngn farah ni klo g mane2 pon,walau di mana jua org akan ckp kitorg ni kembar.tak tau tang mane yg same tu tp begitu lah kata mereka. so,bile time kitorg shift same,cam jadi satu hiburan lak kt customer..asek tny kitrog ni kembar ke? adik bradik ke?suke sgt plak mereka.hape la..cam some kind of terhibur..pandang2,senyum2..so,jwb je la..ye,kitorg kembar..heheh..

setelah 3 minggu,keputusan sy final nk benti sbb bosan dan tak tahan. punye nekad nk benti smp sanggup tak nk tunggu lagi seminggu nk dpt gaji.iskk..so,kje tak bergaji la sy..bodoh gile..penat2 membanting tulang tp tak dpt pape.ntahhape2 punye decision la..siap bg alasan da dpt offer msk unibersiti.heheh..misi nk benti kje da bjaya..tinggal farah sorg kt ctu.lame gak ah die stay.pastu trase jeles  dan menyesal..tp sket je la mnyesal tu..tak effect pun.heheh.

tu la pngalaman kje part time the first and the last. sory ah klo nk kje kt kdai mkn ni.tak mau dah. tggu je la duit dtg bergolek..

p/s: ade skali tu layan edry kru ngn wife n anak die. sib baik diorg baik. tade hal, tak sombong ke hape..sweet la die ;-)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s